Pages

Tuesday, 10 April 2012

cooking/ baking

Penaik adalah kaedah memasak makanan menggunakan haba kering berpanjangan bertindak secara olakan, dan tidak oleh sinaran terma, biasanya dalam oven, tetapi juga dalam abu panas, atau pada batu-batu panas. Ia terutamanya digunakan bagi penyediaan roti, kek, pastri dan pai, tart, quiche, biskut dan keropok. Barangan seperti itu kadang-kadang dirujuk sebagai "barang-barang yang dibakar," dan dijual di kedai roti. Seseorang yang menyediakan barang-barang bakeri sebagai profesion yang dipanggil roti. Ia juga digunakan untuk penyediaan kentang bakar, epal bakar, kacang panggang, beberapa casseroles dan hidangan pasta seperti lasagna, dan pelbagai makanan lain, seperti yang pretzel.

Banyak ketuhar komersial disediakan dengan dua unsur pemanas: satu untuk penaik, menggunakan perolakan dan pengaliran untuk memanaskan makanan, dan satu untuk panas sekali atau memanggang, pemanasan terutamanya oleh radiasi. Daging juga boleh dibakar, tetapi ini biasanya dikhaskan untuk daging cincang gulung, luka kecil daging seluruh, dan daging seluruh yang mengandungi inti atau salutan seperti serbuk roti atau adunan mentega, luka yang lebih besar yang disediakan tanpa inti atau salutan yang lebih kerap panggang, proses yang sama , menggunakan suhu yang lebih tinggi dan masa memasak yang lebih pendek. Penaik kadang-kadang boleh digabungkan dengan memanggang untuk menghasilkan varian barbeku hibrid, dengan menggunakan kedua-dua kaedah secara serentak atau salah satu sebelum yang lain, memasak dua kali. Penaik disambungkan barbeku kerana konsep ketuhar masonry adalah serupa dengan jurang asap.

Proses penaik tidak menghendaki mana-mana lemak yang digunakan untuk memasak dalam oven. Sesetengah pembuat makanan ringan seperti kentang goreng atau kerepek telah dihasilkan versi bakeri snek mereka sebagai alternatif kepada kaedah memasak biasa dalam menggoreng dalam usaha untuk mengurangkan kalori atau kandungan lemak products.Baking snek mereka telah membuka pintu kepada perniagaan seperti kilang-kilang membuat kek dan kedai-kedai kek yang diswastakan tetapi proses pembakar dilakukan dalam jisim yang lebih besar dalam relau yang besar dan terbuka.

No comments:

Salam, just call me atul

My photo
Simple <- tulah saya...