Pages

Friday, 17 May 2013

Custard cream

Assalammualaikum^^ ari nie aq nak wat custard cream tuk topping swiss roll..teringat da satu swiss roll yg intinya custard n whipping cream sedap...dulu aq penah kja di kedai bakery jadi selalu dapat rasa pelbagai jenis roti dan kek..tpi sayang aq kja bahagian penjualan :( jadi mmg lansung tak penah dpt belajar wat pa2 jenis kek or bun ;(
So, jom kita wat sama2~

Custard cream

2 biji telur kuning ( klu pkai 1 biji telur pun bleh,tapi sekali putih)
2 1/2 cup susu segar (aq pna guna creamer dan susu pekat)
1/3 cup gula halus
Esen vanilla
3 Sudu Besar Tepung Jagung atau Tepung Custard

Cara-cara
•Masukkan semua bahan-bahan kecuali vanilla esen di atas api kecil sambil gaul. Pastikan sentiasa digaul.



•Bila semua bahan2 sebati, besarkan api sedikit sambil gaul. Gaul sehingga bahan2 agak kental sedikit dan tutup api.



•masukkan esen vanilla dan gaul sehingga sebati.



• aq punya custard da siap^^...anda cubalah






No comments:

Salam, just call me atul

My photo
Simple <- tulah saya...