Di ari minggu nie aq ingat nak honeymoon kejap..alahai anak-anak da bagun awal!! Masa sekolah sok payah juga nak bagunkan..hrmm cuaca yang baik dan juga sempena Hari Ibu aq nak try masak Pavlova..resipi ni aq ambik kat blog...hrm tpi aq lupa yg mana satu..tpi aq da ubah ckit ikut citarasa aqlah^^
Pavlova
Bahan-bahan ( tuk 7 inch bulatan)
4 biji telur putih
3/4 cup gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sk cuka
1/2sk esen vanilla
Bahan tuk topping
1 cup whipping cream
Hiasan buahan cam kiwi, stwberry or mana2 yg mampu
•Preheat oven 140c guna api bwh
Pastu bila mo masak bru turun suhu ke 120-100c
Caranya
•Pukul putih telur sampai soft peak, pastu masukkan gula..pastu pukul lagi sampai bertanduk
•masukkan tepung,vanilla dan cuka..gaulkan menggunakan keadah kaup balik
•D baking sheet yang telah d lukis bentuk bulat tadi, bentukkan adunan mengikut garisan yang telah d lukis tadi.
•Masukkan adunan tadi ke dalam oven masak dalam 120-100c 1-1 1/2 jam..pabila masak buka sedikit pintu oven agar pavlova sejuk dengan sendiri..
Cubalah

Pavlova
Bahan-bahan ( tuk 7 inch bulatan)
4 biji telur putih
3/4 cup gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sk cuka
1/2sk esen vanilla
Bahan tuk topping
1 cup whipping cream
Hiasan buahan cam kiwi, stwberry or mana2 yg mampu
•Preheat oven 140c guna api bwh
Pastu bila mo masak bru turun suhu ke 120-100c
Caranya
•Pukul putih telur sampai soft peak, pastu masukkan gula..pastu pukul lagi sampai bertanduk
•masukkan tepung,vanilla dan cuka..gaulkan menggunakan keadah kaup balik
•D baking sheet yang telah d lukis bentuk bulat tadi, bentukkan adunan mengikut garisan yang telah d lukis tadi.
•Masukkan adunan tadi ke dalam oven masak dalam 120-100c 1-1 1/2 jam..pabila masak buka sedikit pintu oven agar pavlova sejuk dengan sendiri..
Cubalah
Ni result..kja seorng amatur^^
iPhone
iPhone
No comments:
Post a Comment