Resipi Pes Gam
Bahan-bahan (untuk 500g)
500g gula aising
10g gum tragacanth
1 ½ sudu besar air (suhu bilik)
2 sudu kecil glukos cecair
15g lemak sayuran (shortening)
1 Biji putih telur (saiz besar)
Cara untuk menyediakan
- Ayak gula aising bersama gum tragacanth. Masukkan ke dalam mangkuk.
- Di mangkuk yang berbeza, taburkan serbuk gelatin ke dalam air, biarkan ia kembang.
- Masukkan gelatin yng telah kembang ke dalam periuk kecil dan masak dengan keadah Double boil kacau sehingga gelatin hancur dan cair.
- Kemudian, campurkan glukos dan lemak sayuran.Kacau lagi lagi sehingga bancuhan cair dan tidak kental.Angkat dari api dan biarkan sejuk.
- Tuangkan ke campuran ke dalam gula aising. Uli sebentar, kemudian campurkan putih telur.Uli sehingga doh menjadi elastik. Jika adunan terlalu kering tambahkan lagi putih telur.
- Masukkan doh ke dalam bekas kedap udara pada suhu bilik dan biarkan selama 12 jam sebelum digunakan.
Sebagaimana pes gula, pes gam juga cepat mongering. Oleh
itu. Pastikan pes yang tidak digunakancsentiasa ditutup. Pes gam boleh
dibekukan di dalam peti sejuk tetapi perlu dikeluarkan awal supaya ia lembut
ketika hendak digunakan. SELAMAT MENCUBA^^
No comments:
Post a Comment